Monday, September 24, 2018

Pengat Labu @ Kolak Labu


Balik kampung sewaktu cuti panjang dua minggu lepas...mcm besa mokcik xkn duk diam..abis segala semak samun blkg rmh kg mokcik terjah..hahah..Hasilnya..terjumpalah 3-4 biji labu yang sedang elok masaknyer dicelah rimbunan daun pandan dan juga rumpun serai..saja akak mokcik x terang kan kawasan tu..si ekor panjang tu ramai bebenor skrg ni..berperang sokmo ngan dia..Alhamdulilah..ada rezeki yag ditiggalkan utuk tuan tanah...😁

Menggulai sudah..melepat pon sudah..apalagi nk buat tuk kasi clear silabu kuning yg debab ni....hermm😌

Kebetulan mokcik berpuasa (10 muharram)..mmg cantik sgtlah buat pengat ni utk juadah berbuka....

Jalan kan operasi..belah dua...amik sebelah jer..buang kulit keras nyer saja n potong melintang..(biji nya pon buang yer..kang masuk skali gesak pula)

Rendam seketika dalam bancuhan air kapur makan(agk2 tenggelam la).Ini bertujuan supaya labu tersebut tidak benyek  semasa proses memasaknya nanti.

Sambil tu boleh didihkan pati santan bersama gula kabung dan daun pandan.Mokcik guna sekotak kecik santan kara tu,sekeping gula kabung(biasanya  gula kabungni ada 2 kpg dlm sebuku yg dibalut dgn daun nya tu...err..kalo x fhm sila gugel yer guana rupa gula kabungni😃..) dan 2 helai daun pandan. .Agak2 dah hancur gula tadi baru masukkan labu yg dh di toskan terlebih dahulu.Tak perlu  masuk air tambahan kerana labu ini akan mengeluarkan air nyer seniri.Guna api sederhana sahaja yer..kang hangus..pahit pula..😅

Kacau perlahan saja..sebab labu ni mudah lembut...janji kuah nya membaluti setiap keping labu tersebut..

Dan...ini hasilnya....dari stengah biji labu yg sedang2 gitu..



Nampak mcm terlebih manis kan..tapi memang sedang2 saja...itu sebabnya mokcik suka guna gula kabung yang diimport khas dari kampung..mmg ori tau...tiada tambahan gula!

Perghhh..mmg mabeles..sok paginyer lg sedap woo sbb dh meresap sebati spai ke kulit😜 Bak kata org kampung mokcik...lehit jer......

Rasa cam nak buat lagi laaaa!!!


Daaaa!!

No comments:

Post a Comment