Friday, July 21, 2017

Trip Sweety ke Utara #ETS KL-Pdg Besar29/4-1/5/2017 ~ pt 3

Last Day...

Sekejapnyer masa berlalu...tau2..dh nk blik KL semula..huhu...so aktiviti pagi..ngemas dlu..beg time dtg cuma sebiji..dah beranak pinak...hahah..nasib separuh dr beg mokcik dh pos kat Syirah...kalo x junuh gak nk memikulnya...oppss..lupa..dia balik awai sari...sbb tiket ETS tuk date 1/5 dh yellek...sib my hubby kebetulan juger datang utara,  menghadiri persidangan Muktamar PAS di Alor Setar..dh alang2 wifey nya pon ada kat sini..dia pon mai juga lah sekejap nk jengok cek..haha...n trus tompang kan c kakak tu...asyemm juger muker dia..hehe..x puas kater nya nk jln n geng mokcik ni😁

Dalam pkol sepuluh gitu..maka kami pon gerak lah ninggalkan homestay yg pnuh dgn kenangan ini...

hambik ko..pnuh..

jnuh nk ejas..

Sekali lg kami bersarapan di kaw Arked Bulat Padang Besar..dan soping juger utk kali terakhir..muahaha....mokcik td rasa dh epi sbb dh xder beg nk dipikul..sekali..hah...amik ko!!


Jgn marah aaaa....mokcik mmg menggila ngan blanket patchwork tu...borong tiga lai skali..murah beb...Dapat RM20 jer satu...rembat la...agak2 RM dh tinggai ciput..gerak la kami ke destinasi terakhir..Gua Kelam..x jauh pon dari sini..dlm stengah jam saja..dan yg penting, nk jumpa sorang lg sahabat yg sepatutnya jd leader trip kami ni..cikgu Sal...x sangka dia sanggup rush dari Melaka malam td juger demi utk berjumpa dgn kengkawan...salute u lah Sal..

detik pertemuan..
Terharu sangat..lebih 32 tahun x berjumpa...kalo lh dia ader sewaktu dr mula sampai tu ari,rsa nyer mau trip kami melepasi sempadan...hahah..apa pon..syukur sesgt...ini pon dh rsa gembira dan enjoy sangat..meh kiter lyn welpie mokcik2 vogue dulu...😅








Fuhh..bleh tahan juga jauh nyer gua ni...tp best sgt....cantik sangat dgn hakisan semulajadi stalagtit dan stalagmite nyer...dan bersih terjaga...bayaran masuk singgit jer wey.. x rugi korang kalo nk jelajah gua ni..

Stesyen ETS Padang Besar..

DAN ..waktu utk berpisah kian menghampiri...dh terasa sebak...Ct nk balik Kota Sarang Semut..manakala Sal mmg tinggal di area sini..Tren ETS akan berlepas jam 3.45 pm..so..saat akhir welpie jgn luper..




babai Sal..t jpa lagi.



Babai Padang Besar..




Dalam tren pon jadi..hahah!

Jam 9.15..selamat sampai di KL Central..Alhamdulillah...

Jumpa lagi next trip..

LOMBOK...mu tgu kumer dtg !!!

Friday, June 23, 2017

Trip Sweety keUtara#ETS KL-Pdg Besar 28/4-1/5/17- pt.2

30/04/17

Hari kedua di bumi Perlis..

Plan geng mokcik arini nak melawat Ladang Mangga HarumManis,Ladang Anggur dan soping di Bazar Bulat Padang Besar..

So sebelum bertolak ke Ladang Mangga HarumManis,kiter  bekpes dulu...haha..dan acara wajib..cari makanan yg menjadi sebutan orang bila ke sini..pulut ayam...


Tu dia....

Mokcik bkn ler peminat tegar pulut..so sekadar nk merasa bak kata org..sekadar pulut yg dikukus,then ayamtu digoreng kunyit saja..dan ditabur pula  dgn bawang goreng atas pulut tu..ermm..rasa...?..ok lah...xlah asik teringat jer bila blik kl nti..

Disebabkan tempat bekpes ni terletak berhampiran dgn bazar bulat tu..trus amik kesempatan utk bersoping..acara yg dinanti..heheh! Apabila kesini..otomatik teringat sewaktu mokcik n geng ke Pasar Siti Khadijah ..sama jer konsep dia..Cuma yg bezanya,makanan dijual dibangunan lain..kat sini lbih kepada pakaian sahaja..dan brooch..agk murah lah..yg penting..kna pdai nego....



pilih..jgn x pilih

Norkham dh rambang mata
Hampir ke tengahari..jom..ke Jabatan Pertanian Perlis  di Sg Batu Pahat,..utk memburu si HarumManis pula..Perjalanan mengambil masa sejam stengah sajer...Sepanjang jalan..kiri kanan ader sawah padi,,dan npk lah buah mangga tu bergayutan ditepi batas sawah padi..geramnya..x sabar..

Utk melawat ladang mangga ni ,kiter kena naik traktor ..yg disambungkn dgn tren nyer....syok juger..haha..


                                                



Hurmm..apakan daya..rupanya salah timing..buah lom masak...tgok hok muda jer lah..huhuhu...xder rezeki..Utk mengubat rasa kecewa...pergi pula keladang anggur yg terletak bersebelahan dgn ladang mangga ni..

Sayang..seribu kali sayang...rupanya..ladang anggur ini terbiar juga...dgr cerita tokeynyer dh x berminat nk menguruskannyer lagi..ptt lah ...



Dan..macam biasa..hehe..acara wajib..



Sila jgn kecam hokey..hahahah...

Tengok masa..baru jam 3pm..kemana lg..npk signboard Taman Rimba Herba Perlis...jomm..kona sini plak..


Ni kira betoi2 misi "rombongan cikkiah"..haha...slagi ader taman..terjah saja...





Dah keletihan memasing...jom balik..perut dh keroncong oo..

Pokcik drebar ajak p mkn kat area Padang Besar lagi...xmau laa..we all nk mkn ala2 seafood lak...so request g area jeti Kuala Perlis...masammanih muker dia...wakaka...weolls bayo hokey...😜


selpie x kira tempat...

                                                   

muker lapoo



Late lunch...kira dinner skali lah ni..huhu..Bertempat di medan ikan bakar  di Jeti Kuala Perlis..alhamdulillah..makanan nyer mmg tidak mengecewakan...harga pon ok..ikan..sotong..kerang..semua fresh...memang boleh rekomen la gerai ni..


Image result for medan selera jeti kuala perlis
pic ehsan mr gugel

licinnn..hahaha

Dan sebelom balik..selpie lagi kat tepi masjid terapung Kuala Perlis..



sila jgn kecam
Buang tebiat sungguh...hahaha

..tobecontinue...















































Trip Sweety ke Utara#ETSKL-Pdg Besar28/4-1/5/17-pt 1

Buat kesekian kalinyer..geng Sweety mokcik berjimba lagi.Kali ni ke utara pula..Padang Besar -Langkawi-Padang Besar...wahh....bleh tahan hebat mokcik2 nih!

Malam 28/4,berkumpul di KL Sentral pada jam 9 pm.. tren berlepas pada pukul 11.30 mlm...pestime kan..so excited la kunon..haha...


Kali ni bertambah dua orang geng lagi..Norkham n K.Aida...welcome to the geng my fren..n...ank dara mokcik pon folo..


Cam besa lah..selpie  dulu ...sila jgn loya ....


Jomm..naik tren..

Pah n Norza

Ijan n Alya

Norkham
Pengalaman pertama menaiki tren ETS..x sangka Mesia dh maju setanding negara luar..walopon x sehebat bullet tren kat Jepun tu...tp mokcik berbangga lah...selesa sguh..bersih..dan x der goyang2 sgt lah...dlu mokcik ke JB..masih menggunakn tren KTM yg lama..masih manual..yg ini..wah...jakun juger lah mokcik..spai nk buka pintu toiletnyer pon menggagau...muahaha..cuma satu jer..ekonnyer terlampau sejuk..ketor weyy..walopon dah pkai sweater n pasmina..still gigil...buktinya...sila jgn kecam tau...

sori dik..hahahah

Nyesal lak ambil tren malam ni..gelap gulita..huhu..nk tido pon x boleh...layan movie jer lah...dah lah crita katun..adesss!

Byak juger lah stesyen yg tren ni berhenti..tp x lama lah...dlam 5 minit gitu..Tepat jam 5.15am (29/4)..tren sampai ke destinasi...Alhamdulillah..dikeheningan subuh pagi sabtu..,berjaya menjejaki bumi Padang Besar...

Stesyen Padang Besar

Van yg dh di catar sampai dlm pukul 5.45am..trus bawa geng kami ke masjid utk solat subuh..igt dia bawak g mesjid baru..boleh lah nk mandi bagai..ampehh..sbb nk dkt dgn homestay kut...hermm..dan tuko baju ajer lah..n brus gg...tandasnyer amatlah menyeramkan..geli mak nakk!!



Settle solat subuh,kami pergi ke homestay utk meletakkan beg dulu..kemudian agenda pertama...ke Jeti Kuala Perlis..

Tiket feri Ke Langkawi dh beli secara online..alhamdulillah..x pyh beratur panjang..sempat beli kuih2 saja utk alas perut..feri berlepas pkol 9.30 pagi..so x yh rushing sgt..hihi


Oppss..lupa,..sampai di jeti ..seorang lg geng Sweety dh menunggu,,Ct Faredah...hampir doploh tahun x jpa...syahdu kejap! Welkam Ct..sudi coti bersama2 geng...



Yeahh...Langkawi..kami datang...




Aksi mokcik bila bergambo..haha...lupa daratann

Seterusnya sempat melawat Pantai Pasir Hitam dan..ahaaaa...apalagi soping di HIG ler..jom layan pic..





hasil tangkapan di HIG

Sakan soping...huhu..tp masih berhemah...

errmmm....

Menghampiri jam 5pm..time to say gud bye Langkawi...huhu..Geng mokcik mai balik ari jaa..next time kiter wat plan tidoq kt sini naaa


Daaa...jpa kat pt.2....