Thursday, November 23, 2017

Berjimba wit gegirls@MyTown

Alhamdulillah ...c bongsu baru saja selesai menghadapi exam PT3 nya..Ummi berdoa agar Izzah sentiasa beroleh kejayaan ..baik didunia mahupun diakhirat..aamiinnn!!

So, ahad (15/10/17),mokcik dgn suker atinya bawak lah dia meraun ngan MRT...destinasi pilihan dia..MYTOWN..adess..ikut kn ajer lah...sian gak kan..lma x menjengah dunia luar..asik gi sekolah--->balik rumah..hermm..aptb...

amboi...siap peace tu..
C kakak pon kemain..tompang tui jugak..hihi..omaknyer..lagilah...en.hubby dh bg greenlight kan..muahaha..

Mokcik pon x penah gak jejak kaki ke sini..ermm..jakun kejap...😁..maka..berjalanlah  kami 3 branak ni ngukur soping komplek..sempat gak tu gi nonton #BisikPadaLangit..ahakss..bertahun x jejak cinema tau..uhuu..dua kali jakun dh ni..kikiki,,,Tp mmg bes lah ceta ni..nanges woo...(woi mokcik..dh basi kut ..baru terhegeh nk tgok!!)

Kuar dari GSC..perut lapo lah pulak..errmm..byk gak tpt nk mamam..mana satu yer nk pilih...ahaaa..nampak Boat Noodle..yesss..

Antara pilihan c kakak...apa namaya..x ingat dah..tapi sodap ko...oder lagi dua magkuk...haha...mana x nyer..satu mangkuk tu rsanya dua kali suap jer..licinn



Dan oder ni lak..Kra-Paw Chicken Rice...rasa..ermm..ok la...nak ori..gi thai..jgn byk crita..haha..

Mokcik nk terai rasa green tea blended dia..wow..not bad laa..aiseyy..pic lupa snap pulak...hahah..c izzah lak oder coffee ais..sedap gak..ades..dua2 mokcik sedut..kihkihkih

pic dri mr gugel

Abih mamam..sambung meronda lagi..ader pulak kedai yg juai jajan zaman bebudak dulu..haishhh..terobek jap ....

btoi2 oldskol laa.

gula-gula kapas

Masuk lak pasaraya Village Grocer...ralik pulak nengok labu yang berbagai rupa dan bentuk...
dan juga bawangnyer..beso-beso ko....kusss...semangat


                         


imported blaker ni

sepotong tu dekat spoloh hengget ko

hihihi..jgn maraa aaa



eiii...takutt
Dah kebetulan musim haloween..so mokcik pon nk swafoto gak lerr...

Ok lahh...dh pnat..mokcik nok luruih pinggang...jpa dilain n3 yer..

Daaa....

Wednesday, November 22, 2017

Perasaan ini...

Hari ini...tanggal 23hb Nov....

Hari demi hari....semakin dekat menjejaki ke tarikh Dec 14...makin berbaur perasaan ...sering sangat airmata ini tumpah takkala sujud kepada Mu ya Allah...

Ya Allah...permudahkan lah urusan ku sekeluarga dan juga ahli jemaah  HNTT utk bermusafir serta berniat Umrah nanti...

Ya Allah... penuhi lah impian anak2ku utk bertawaf seta saie di Baitullah dan juga menziarahi makam Rasulullah saw di masjid Nabawi..

Sesungguhnya...aku terlalu rindu untuk bertamu lagi di bumi Anbiya..dan yang pasti ..ingin sekali ku jejaki bauan rindu terhadap Bonda...

Semoga ada kesempatan menziarahi makam Bonda....

Robbi yassir wala tuassir...

Astaghfirullah
Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar!!


Monday, October 16, 2017

Si BuLuSs

Dah lama x der cik bulus kt rumah..teringin sesangat nak pelihara lg....tapi pabila ngenangkan keadaan rumah cinonet mokcik ni..herrmmm..lupakan lah buat sementara...rasa fobia pon ader..tringat time jaga c Ray n Yem dulu..huhu.(nangesss).tambahan lak la ni asik nok "terobang" jer ..heheh..nti sapa yg nk bertanggungjawab nak settle kn "sisa2 kumbahan" nyer tu..kupendamkan hasrat dihati...huhuh..

Tapikan...ahah..Allah tu maha mengetahui..xdpt nk jaga kt rmh..ader lak muncul 2 ekor ni kat sek en hubby...kihkihkih...mokcik n sibuluss berpisah tiada..yeahh!!

Asal nyer cuma stray cat..dah hari2 bg mkn..alhamdulillah...dh jadi kesayangan mokcik..💃💃

Sampai jer kat pagar sek..dia dh tunggu kita...tu yg ati mokcik jd kembang kuncup....

umi..nk mamam!!
makan time
Baru2 ni si buluss Omey ni sakit tang tgn nyer..bergaduh kut....huhu..igt nak sapu2 minyak  sket..skali kna geget..adess..sakit sgt agaknyer..tgok tu..nk ltak kat bawah pon x boleh..

mkn pon x lalu..sian dia..
Haaa..ni dah sehat...dh aktif smula ngejar beburung..saayang omeyy....


Ni pula geng dia..Amoy... posing ayu sangat lah tu...

              

Bila berdua ni berjumpa..adoi...abis smuanya tunggang terbalik...😅..bergurau x berhenti..abih patah bunga2 tu dikerjakan nya..

                    


Memang terhibur hati bila tgok telatah dema berdua ni..Semoga si buluss ni sentiasa sehat..mokcik love sgt kat korang...ehhh!!!

Bai...


Tuesday, October 3, 2017

44 hari sudah..

19hb Aug-2hb Oct...genap 44 hari sudah Bonda di alam sana....hari2 yg dilalui seakan terasa Bonda masih di bumi Harmaen..seolah beliau sedang mengerjakan ibadah Haji lagi...Bangun pagi,,teringat dia..apa kabar mak pagi ni agaknya...tido lg kut..(sbb perbezaan masa yg agak jauh-5 jam )..eh..eh..astaghfirullah..😭

Satu persatu kenangan bersama beliau terlayar di ingatan...tingkah lakunya yg begitu berbeza disaat2 akhir usianya..tapi kenapa masih tidak kami sedari..allahuakbar..dan perkataan yg sering diulanginyer..Mak ni jemputan istimewa..

Baru sekarang dpt ditafsirkan..😓

Menurut kata kakak,disana dia begitu  ceria..pantang disuap makanan..menganga saja..sedangkan sewaktu dikampung..mmg agak choosy..

Sempat Bonda dibawa berjalan2 disekitar hotel penginapannyer (Land Premium),teringin nk minum air tebu katanya..alhamdulillah..dapat dia merasa..malah sempat juga dia membeli 5 helai jubah untuk menantunya...Allahuakbar..



Hasil airtangan Bonda..


Tak berhenti mengeluarkan bunganya...setiap pagi inilah kerja dia..satu persatu dibeleknya..terbongkok-bongkok sambil bertongkat..menyiram..dan membaja..Allahu...ternampak2 dia dicelah rimbunan mawar putih itu....

Antara tempat peberet  dia

tinggal kenangan

Damai lah Bonda disana..






Hajjah Zaliah Bt Busu
05.09.28~19.08.17

Monday, October 2, 2017

Kek Marble

Orang dh abih viral..kiter baru nak cuba..jadi lah...ader jugak kan....hoho...

Dah lama sgt oven tu x bersauna..so..kita mulakan dengan kek marble yer...cedok sikit resepi dari Azlina Ina,blogger Mat Gebu pon mokcik refer gak..sapa lagi...Lina Pg pon mokcik terjah...errm...tu lah..lenkali rajin kan diri yer mokcik...ngee!!

Gna secawan tepung jer...sebuku buttercup,3/4 cwn gula halus.,5 biji telur. 1sd teh ovalet n 3 sudu susu pekat manis...hah..mokcik main kaco jer...bagi dua bahagian,satu buh 3 sudu mkn serbuk koko..satu lagi plain..gedebuk..gedebak..hah...kasi bako suhu 160 C(oven mokcik lain pesen sikit...buh 150C..mau 3 jam baru masak😅)

Ini kejadiannyer..lembut sgt..sekali hadap tinggal sparuh loyang ko..😋


Rasa nyer yg x terlalu manis..mokcik sukaaa....

Layannn...

Aiskrim Homemade @ Eskem Mesia

Dua tiga arini mokcik cam terlebih vitamin "R"..😁

Meh la layan kerajinan mokcik ni ..

Eskem mesia...salah satu jenis eskem lejen..penghilang dahaga....kalo  zaman sekolah dulu.tiap hari pasti beli..antara perisa yg ada.. asam boi,sirap,milo mahu pon kacang hijau..nikmat sungguh menyedutnyer...cuma sekarang ni..dah diupgrade kan..lagi mewah rasanya..dan teksture nya yg halus dan lembut sangat....dan yg penting..makan sekali..pasti nk lagi..ahaksss

Haaa..tengok..ni perisa bandung..siap buh sumi jelly lg ko..



Ni pula buh coki-coki...



Dan perisa oren buh asam boi...seblahnyer tu buh sumi jelly gak..




Errmm...nyamann


Tata....

Monday, August 28, 2017

Wajah Bonda dimana-mana.....

26/08/2017...rindu yang tidak terungkap..

Genap seminggu Bonda pergi...pergi yang xkan kembali...sampai ke entri ini ditulis,ucapan takziah utk Bonda masih belum berhenti..baik dipage Kenangan Haji & Umrah,maupun di wall sendiri(FB)..dan juga di wassap...Subhanallah...Berbahagialah Bonda di alam sana..anak cucu juga masih belum berhenti menitipkan doa...Alhamdulillah..

Pagi 24/08/17,sekumpulan Press,Krew Tv AlHijrah, RTM dan Pegawai dari Lembaga Tabung Haji Neg Pahang(Kuantan & Raub) ada datang ke rumah Bonda di kampung ,bg menyerahkan sedikit sumbangan serta wang insuran ..alhamdulilah..bacaan tahlil juga diadakan oleh mereka..terima kasih byk TH atas tanda prihatin..













Pasrah...redha...

Tinggal kenangan..

tag nama yg sepatutnya di pakaikan ke tangan bonda utk kegunaan Wukuf di Arafah 

bag sandang Bonda..
Harian Metro 27/8/2017..

                                       




p/s:menanti kepulangan kekanda Rubiah pada tanggal 13hb Sept nanti..


Thursday, August 24, 2017

Bonda@19hb August yg memilukan...

Tak terucap dek kata-kata..tak terbendung si airmata...Allah swt punya perancangan...tiada siapa yang tahu....Allahuakbar...

Tanggal 11hb Aug,2017,lebih kurang jam 7 mlm waktu Arab Saudi,bersamaan pukul 11 mlm waktu Malaysia,dapat berita yang mengatakan Bonda mengalami batuk yang teruk serta sesak nafas...lantas Bonda dikejarkan ke klinik yang dikendalikan oleh pihak TH di Hotel Land Premium tempat Bonda menginap..Bonda tambah kritikal ..lantas pihak TH terpaksa bawa ke Hospital King Faisal,Makkah untuk dipantau dibawah pengawasan doc pakar.Kakak yang mengiringi Bonda tidak dibenarkan pergi...Maka selama 3 hari kami disini tidak dapat sebarang berita berkenaan kesihatan Bonda...Allahuakbar..hya Allah swt yg tahu bagaimana perasaan kami ketika itu..hari2 menangis sambil x putus berdoa agar Bonda kembali sehat seperti sediakala..macam2 sumber cuba di hubungi...akhirnya Allah makbulkan doa kami..alhamdulillah, staff abg ada yg jadi sahabat TH,atas inisiatif beliau..kakak dapat dibawa berjumpa Bonda..rupanya Bonda diletakkan dibilik ICU..😭

Bonda dijangkiti kuman di paru2nya serta merebak pula ke dalam saluran darah dan mengakibatkan buah pinggang tidak berfungsi..Allah...besar dugaan mak..bertabah yer mak...






Setelah agak stabil,beliau dipindahkan ker ward biasa..dan kakak dibenarkan utk menjaga beliau..Alhamdulillah...

Hari kelima dan keenam ,sempat Bonda bertanya, dimanakah anak2nyer yang dua orang tu...untung K.Ruby dan K.Balkish..Bonda still mengingati korang..huhu,,17hb Ogos,kakak beritahu keadaan Bonda semakin membimbangkan..Allahu..sekali lagi Bonda dimasukkan ke ICU..dan kakak diarahkan balik kebilik hotel semula..

Sabtu..19hb Ogos,..@1pm. (waktu Makkah)..Kakak datang bersama K.Ruby,K.Balkish,En Rafi dan Pn.Shuhaida (staff abg)..Allah... Bonda sudah tidak sedarkan dirinya...😢..hanya sekejap saja masa yg dibenarkan melawat Bonda,,jadi kakak mengambil keputusan utk menunggu waktu lawatan pkul 4pm..masa agak panjang sedikit...

Keadaan Bonda bertambah kritikal..doctor sedaya upaya cuba menyelamatkan Bonda..tapi apakan daya..Allah yag menentukan segalanya..seusai kakak dan kengkawannyer menghabiskan bacaan surah Yaasin,Bonda pergi dengan tenang menemui penciptaNya tepat jam 5.45pm (waktu Makkah),,bersamaan jam 10.45 mlm waktu Malaysia....Innalillahi wainna ilaihiro'jiun...Allahuakbar...berakhirnya nafas Bonda dibumi Anbia...YaAllah Ya Tuhanku..ampunilah segala kekhilafan ibuku semasa hayatnya..hya Engkau yg maha mengetahui....

                              Related image
Perit...perit utk menerima perkhabaran ini...tapi kami redha Mak..kami redha..cantik sangat perjalanan akhir mak...rupanya memang Allah nk panggil Mak sebagai tetamu teragungNya....Mak antara yg terpilih....damai lah mak...damai lah di Syurga sana....

Alhamdulillah...kakak dapat memandikan jenazah Bonda..mengafankan seterusnya mengiringi beliau keMasjidilharam utk disolatkan selepas solat subuh...Sungguh beruntung Bonda,disolatkan oleh berjuta umat manusia..dari segala pelusuk alam...

tempat jenazah Bonda dimandikan

kucupan terakhir mewakili kami semua

menuju keMasjidilharam utk solat

beruntungnya Bonda..


menuju ke tanah perkuburan
Tanah Perkuburan As Syara'ie






zon 231,no.41
Berakhirnya kehidupan Bonda di tanah suci....seperti yg selalu disebutnya..."...mak ni dapat jemputan...jemputan dari Allah swt..nak pergi sangat..."...subhanallah...



                               Image result for al fatihah



Hajjah Zaliah Bte Busu
05.09.1928 ~ 19.08.2017