Patin lagii..hihi..semenjak asik berulang alik blik kg ni...mmg x mis lah bli cik patin ni...walopon sekadar patin sangkar,tp kemanisannyer itu masih spt patin yg ori dlm sungai tu..Kalo kat KL..mmg x brani nk bli..tau dh rasanya bagaimana...sebatu dah bau hanyirrrr...
Cara masaknyer sama saja denga masak tempoyak..cuma bahan nyer tu mmg agk ssh lah nk dapat..bermusim...asamrong..berasal dari buah perah..proses nk jd kan asamrong ni agak rumit..silap2,leh jadi mabuk tau kalo x pandai buatnyer..haha..so mokcik bli yg dah siap proses...snangkan..kat pekan sari Benta atau Raub,mmg ada juai...meh mokcik syer pic dari pokcik gugel..sbb mokcik luper nk snap pic dlu..hihi..
ni dia buah perah |
asamrong yg dah diproses |
Besanya akk ipo mokcik taruk pucuk paku dan terung pipit bagai..tp..disebabkan xder stok..buh petai ,belimbing buluh dan terung ajer..hihi..sedap juger..Dan yg penting..kna pedas...kalo x..ermm..bkn gulai asamrong Raub nama nyer..😅
kalo buh pucuk paku..fuhh...x terkata laa... |
Ni pon berpeluh juger nk menghabiskan nyer...
Layannn...
No comments:
Post a Comment