Thursday, January 12, 2017

Kuih Boomm a.k.a Cucoq Kembong

Teringat sewaktu zaman kanak2 ..memang kuih ni salah satu dari menu bekpes...Lepas abih jer makan malam mak mesti mula menggaulkan lebihan nasi utk dibuat ibu nyer...Dedulu ,mak guna ragi jer..hancur kan dan tabur keatas nasi tu ,gaulkan dan biokan sehingga semalaman.Bekas yg mak letak bancuhan ni pon sepesel sguh..mangkuk percelin yg corak retak rebu tu...haha..mmg rare lah..
Esok malam nya pulak baru mak bancuh adunan ni dengan tepung ,gula dan sedikit air....Bagun pagi baru lah goreng....

Tapi, sekarangni ada cara lain yang amat mudah..cuma gaulkan tepung,gula dan sedikit yis kering(mauripan)..bancuh dengan sedikit air...dan perap...sok pagi sesudah subuh boleh dah stat goreng...haa...senang sungguh kann..antara malas dan rajin jer...

Kue Boom 

Tu dia aihh...

Jommmm.....

No comments:

Post a Comment